NLF / Motorfly / NM i presisjonsflyging 2020
Santiago Amengual

NM i presisjonsflyging 2020

NM i presisjonsflyging 2020 er planlagt til Geiteryggen ved Skien lørdag 23 mai.  Pga tiltakene i forbindelse med korona-virus pandemien er det svært sannsynlig at NM utsettes til sensommer i første omgang.  Dette vil det bli tatt en avgjørelse på i løpet av april måned.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ODIN SÆTRE Norgesmester i presisjonsflyging 2019.

NM i presisjonsflyging er unnagjort og Odin Sætre fra Bergen Aero Klubb stakk av med gullmedaljen. På andre plass kom Anders Magnus Liberg fra Ringerike flyklubb, mens Håkon Fosso fra Voss flyklubb tok bronsen.
I klasse 2 (rekrutteringsklassen) stakk et lokalt crew av med førsteplassen. Espen Grønstad og Frank-Olaf Sem-Jacobsen fra Kjeller Sportsflyklubb ble nr.1, 17 år gamle Niklas Orheim fra Bergen Aero Klubb ble nr.2 mens Ole Rennehvammen, Stryn flyklubb med Stein Løvstuen som crew tok tredjeplassen.
Landingskonkurransen ble gjennomført på Kjeller etter dispensasjon fra Luftfartstilsynet og gikk så godt som smertefritt for seg til tross for en del annen trafikk.
Den prestisjetunge delen av mesterskapet ble vunnet av konkurransens yngste deltager, Niklas Orheim fra BAK.
Navigasjonsdelen hadde også start og målgang på Kjeller, med navigasjonsruter over Oslo, Asker og Akershus. Stor takk til de lokale klubbene og spesielt Lars Brede fra Kjeller Flyhistoriske Forening og Ståle Wilhelmsen, tidligere medlem av Nedre Romerike flyklubb, som gjorde en uvurderlig jobb. Også Lars Emil Norevik fra Bergen la ned en kjempeinnsats fra onsdag av.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INNBYDELSE TIL NORGESMESTERSKAPET I PRESISJONS-FLYGING lørdag 1.juni 2019

NLF motorflyseksjonen v/konkurranseutvalget inviterer i samarbeid med Nedre Romerike Flyklubb, Oslo Flyveklubb og Kjeller Sportsflyklubb til Norgesmesterskap i presisjonsflyging på Kjeller (ENKJ) lørdag 1.juni 2019 (søndag 2.juni er reservedag).

Briefing starter kl.0800 (tidspunkt kan bli endret). Innkvartering er mulig på hoteller i Lillestrøm sentrum eller i området mot Oslo. Hver enkelt må ordne med overnatting selv, men vi har sportspris på Thon hotell Arena på Lillestrøm til kr.795 for enkeltrom og 895 for dobbeltrom. Overkommelig, spesielt dersom man deler et dobbeltrom. www.thonhotels.no/thon-sport/ evt. tlf. 66936000.

Konkurransen er åpen for alle medlemmer i NLF som innehar gyldige sertifikater for aktuell flytype, og kan flys med en-motors fly med stempelmotor som har en rekkevidde på minimum 3 timer og minimum demonstrert sidevindskomponent på 10 knop. Konkurransen må kunne flys med en cruise-hastighet på minimum 60 knop (for eksempel er det normalt å fly en PA- 28 på 80 knop, en C172 på 75-80 knop, en C150 på 70-75 knop og enkelte mikrofly på 60-65 knop. Da har en et bra hastighetsområde opp og ned til å korrigere med). Samme fly kan benyttes 2 ganger i konkurransen (dvs av 2 piloter/lag) og alle forsikringer må være i orden.

I forbindelse med NM i presisjonsflyging er det opprettet en klasse 2, for nye og uerfarne konkurransepiloter. I denne klassen kan man være 2 personer i flyet, 1 pilot og 1 observatør, eller man kan fly alene. Til forskjell fra NM-klassen (klasse 1) som følger internasjonale regler, vil klasse 2 følge spesielle regler der det gis bedre tid til de forskjellige oppgavene.

For å delta i konkurranser (både nasjonale og internasjonale) kreves det at deltageren har en gyldig sportslisens. Send en e-post til melwin@nlf.no og be om sportslisens, så utsteder NLF denne på vegne av den internasjonale flyinteresse-organisasjonen FAI Man må ta et lite antidoping-kurs på nettet før sportslisensen blir utstedt, se her: http://nlf.no/info/antidoping

Av utstyr trenger man en manuell computer, protraktor (eller annen vinkelmåler), linjal, blyant og forskjellige tusjer, minuttmerkeark (fås utlevert på konkurransen), tape og en god klokke med store tall. Et knebrett er også greit å ha med. Altså stort sett det du trenger for en vanlig flytur, bortsett fra at her er det ikke tillatt å bruke elektroniske hjelpemidler. Påmelding til konkurransen, eller spørsmål om konkurransen, sendes til Kurt Norevik på e- post kurt@norevik.no. Påmeldingsfrist er satt til 20.mai og startkontingent for NM er kr.500, som betales ved fremmøte (vipps/cash).

Påmeldingen bør inneholde flytype og registrering (hvis du vet det), hvilken flygehastighet du vil fly med under konkurransen (i hele fem kts), om flyet skal brukes av flere piloter (hvis man vet det) og selvfølgelig dine egne data som navn, klubbtilhørighet og evt sportslisensnummer hvis du har dette klart ved påmelding. Hvis ikke tar du det med til konkurransen.

Vi vil arrangere en flytryggings-/treningssamling torsdag og fredag før NM. Her vil det bli full gjennomgang av alt som foregår i en presisjonsflygingskonkurranse, samt praktisk trening, både navigasjon og landingstrening. Spesielt piloter uten konkurranseerfaring oppfordres til å delta her.

Vel møtt til Kjeller!

Konkurranseregler: FAI Regler, Klasse 2 regler, Håndbok i presisjonsflyging

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kalender Konkurranseflyging 2019

 

Dato

Type konkurranse

Sted/Flyplass

Land

29-31 mars

Presisjonstrening

Czestochowa-Rudniki/EPCH

Polen

9-14 april

Presisjon - trening + konkurranse

Radom-Piastow/EPRP

Polen

26-28 april

Presisjon/ANR trening

Donaueschingen/EDTD

Tyskland

27 april

Presisjon - Dansk mesterskap

Herning/EKHG

Danmark

14-19 mai

Presisjon - trening + konkurranse

Krakow/EPKP

Polen

17-19 mai

Rally - Mecklenburg-Vorpommern

Neubrandenburg/EDBN

Tyskland

24-26 mai

Rally - Niedersachsenrally

Blexen / EDVA

Tyskland

25.mai

Landingskonkurranse – Flydag Stord

Bergen/Stord

Norge

25 mai

Presisjon - Ludvika-svängen

Ludvika/ESSG

Sverige

30 mai-1.juni

NM i presisjonsflyging, Flytryggings- og treningssamling

Kjeller/ENKJ

Norge

10-16 juni

VM i presisjonsflyging

Castellon/LECN

Spania

16 juni

Flydagen Kjeller

Kjeller/ENKJ

Norge

19-23 juni

Deutchlandflug – Tysk mesterskap

www.daec.de/termin-details/deutschlandflug/

Braunschweig / Bad Wörishofen

Tyskland

28-30 juni

Presisjon - Nordisk mesterskap

Västerås-Johannisberg/ESSX

Sverige

2-7 juli

Rally - trening og konkurranse

Chelm-Depultycze Krol/EPCD

Polen

25-28 juli

Presisjon – Svensk mesterskap

Gävle/ESSK

Sverige

15-18 aug

Luftsportsuken 2019

Elverum/ENSM

Norge

23-25 aug

Rally - Berlin Rundt

Neuhardenberg/EDON

Tyskland

19-25 aug

Presisjon – trening + Polsk mesterskap

Warszawa-Chrcynno/EPNC

Polen

1 sept

Telemark Airshow

Notodden/ENNO

Norge

5-14 sept

VM i Air Navigation Race (ANR)

Santa Cruz/LPSC

Portugal

17-22 sept

Rally – trening + Polsk mesterskap

Bialystok-Krywlany/EPBK

Polen

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Nok et svært vellykket NM gjennomført på Geiteryggen Flyplass lørdag 12.mai 2018.

Også i år ankom de fleste utenbys deltagerne allerede onsdag 9/5 da det var meldt dårlig vær på vestlandet torsdagen.  Torsdag og fredag var satt av til kombinert ungdoms- og flytryggingssamling.

Torsdagen var avsatt til full gjennomgang av navigasjon, planlegging og gjennomføring av navigasjonstur, mens fredag i sin helhet var avsatt til landingstrening i en oppmerket landingsboks.

Grenland flyklubb stilte også i år med et imponerende stort korps av hjelpere.  Medlemmene i lokalklubben gjorde en enorm innsats og hjalp til med hva det skulle være, ingenting var noe problem.  Landingsboksen ble frisket opp med maling, det ble kjørt ut canvas’er på rutene og folk var på plass med kaffi og mat fra begynnelse til slutt. +++

Vi holdt til i de nye klubblokalene, som for øvrig må være noe av det beste i landet.

Været var også i år kjempebra.  Bortsett fra noen småbyger torsdag kveld skinte solen alle dager.

Norgesmester i 2018 ble Jorge Dalsbø fra Volda/Ørsta flyklubb, mens Atle Kubon Halvorsen fra Bergen Aero Klubb tok sølv og Petter Strømme Bergen Aero Klubb tok bronsen.  Petter Strømme vant landingskonkurransen, mens Jorge Dalsbø var best i navigasjonen.  Fjorårets mester rotet det litt til for seg selv og havnet et godt stykke nede på resultatlisten totalt sett, men vant premien for beste observasjon.

I klasse 2 ble det seier til Arild Berland fra Bergen Aero Klubb, mens lokalpilotene Steinar Kaalstad/Håkon Mostue og Øyvind Moen fra Grenland ble nr.2 og 3.  Premien for beste debutant gikk til Fredrik Bjørneseth fra Volda/Ørsta flyklubb.

Et svært vellykket arrangement igjen, mye takket være en utrolig innsats fra medlemmene i Grenland flyklubb, været og alle deltagerne.

Vi ser allerede frem til neste konkurranse.

Resultater

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

2 Debutanterfaringer fra 2014 ved: Jorge og Torje

 

INTRODUCING RALLY FLYING
http://vimeo.com/80041989

INTRODUCING PRECISION FLYING
http://vimeo.com/80223149

En helt grei landing
http://www.youtube.com/watch?v=4IVttcO6TtY